Na hrade sa budú konať koncerty i slávnosti rusínov

14.08.2013 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 14. augusta (TASR) – Aj počas augusta sa na Ľubovnianskom hrade môžu návštevníci tešiť na rôzne sprievodné podujatia. Jakub Ondrej z Ľubovnianskeho múzea informoval, že dnes o 20. hodine sa uskutoční v areáli hradu koncert vážnej hudby.
      "Ide o 18. ročník koncertného turné priateľov z poľského mesta Nowy Sącz. Tentoraz sa na hrade Ľubovňa predstavia so svojím orchestrálnym koncertom. Koncert sa už tradične organizuje v rámci Medzinárodného kurzu hudobnej interpretácie, ktorý organizuje umelecká škola F. Chopina v Nowom Sączi," uviedol Ondrej.
      O desať dní neskôr, 24. augusta, bude na hrade koncert súrodencov Babjakovcov. Tí vystúpia o 20. hodine spolu so speváčkou Dášou Podkamenskou a hudobným sprievodom v podaní Daniela Buranovského. "Súrodenci Babjakovci sa na nádvorí hradu predstavia po prvý raz," zdôraznil Ondrej.
      Posledná augustová nedeľa (25.8.) na Ľubovnianskom hrade bude patriť Slávnostiam rusínov. Tie organizuje Ľubovnianske múzeum spolu s Rusínskou obrodou na Slovensku. "Počas programu vystúpia predstavitelia rusínskej kultúry u nás," objasnil Ondrej. Rusíni sa ako špecifické slovenské etnikum odlišujú od ostatných Slovákov jazykom, zvykmi i kultúrou. Sú na ňu patrične hrdí a dedičstvo otcov sa snažia zachovávať.
 

Vyberte región